"Nemam riječi za opisati osjećaje. Još prije tjedan dana sam bio gotov s turnirom, a evo me sada držim pehar pobjednika. Nevjerojatno je koliko samo jedan tjedan može promijeniti život", naglasio je plavokosi Rus dok je iz ruku Gorana Ivaniševića, izaslanika Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, primao veliki plavi pehar.

Rubljev je u Umagu ispisao povijest na nekoliko načina. Prije svega postao je najmlađi osvajač turnira ikada. S vrha liste najmlađih pobjednika "skinuo" je legendarnog i istinskog Kralja Umaga, peterostrukog pobjednika Carlosa Moyu, kojem je 1996. godine nedostajalo svega devet dana do 20. rođendana. Rubljev je na tron stigao sa 19 godina, 9 mjeseci i 4 dana. Trenutak i podatak za pamćenje.

Ovim trijumfom Andrey Rublev potvrdio je status jedne od nadolazećih zvijezda svjetskog tenisa, takozvane generacije Next Gen. Drugi je tinejdžerski osvajač turnira ATP razine u ovoj sezoni, jedini uz Nijemca Alexandera Zvereva, a s ovim rezultatom ušao je ujedno i u Top 50 na svijetu.