U Umagu je svečano otvoren 24. Vegeta Croatia Open, najstariji i najugledniji ATP turnir u Hrvatskoj i regiji. Svečanost otvorenja uveličao je veliki koncert jednog od najpopularnijih hrvatskih pjevača Tonyja Cetinskog, koji je svojim bezvremenskim hitovima oduševio nekoliko tisuća posjetitelja Umaga.ATP turnir u Umagu sve više postaje ne samo centar vrhunskog tenisa, nego i vrhunske zabave i gourmet doživljaja, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik Uprave Istraturista Željko Kukurin. "Umag je u vrijeme turnira mjesto okupljanja najvažnijih ljudi iz Hrvatske i drugih zemalja. Zahvaljujem se Gradu Umagu i Istarskoj županiji, kao i Ministarstvu turizma koje je prepoznalo važnost ATP turnira za popularizaciju turizma. Zahvaljujem se i sponzorima koji su ostali s nama bez obzira na teška ekonomska vremena", rekao je Kukurin na svečanosti otvaranja.

Direktor turnira Vanja Božičković najavio je vrlo zanimljivi tenis već od prvog kola, izdvojivši mečeve mladih hrvatskih tenisača Mate Pavića i Borne Ćorića. Pavić igra protiv Francuza Gaela Monfilsa, nekadašnjeg Top 10 igrača, a Ćorić protiv Argentinca Horacija Zeballosa, koji je početkom godine pobijedio i Rafaela Nadala. "Imamo jedan od najšarmantnijih i najljepših turnira na svijetu i trebamo se time ponositi", rekao je Božičković.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese vjeruje da će Umag u idućih 10 dana biti centar sportskih, političkih i društvenih događanja. "Svake godine smo pred izazovom da turnir bude po nečemu još prepoznatljiviji, mislim da smo ove godine u tome i uspjeli. Želim da ovaj turnir bude ne samo zaštitni znak Umaga, nego i da postane zaštitni znak cijelog ATP-a", kazao je Bassanese.

Teniski je turnir Umagu donio silnu energiju, proširio vidike i unaprijedio ga kao destinaciju, ocijenila je dožupanica Istarske županije Giuseppina Rajko. "Sportaši će iz Umaga otići s pozitivnim dojmovima, a televizijska slika iz Umaga ide u cijelu svijet. Sve to pridonosi afirmaciji istarskog turizma, a Istarska županija prepoznaje uložene napore", istaknula je dožupanica Rajko.

Uoči svečanosti otvorenja predstavljena je i humanitarna akcija  "Zvijezde Umaga za djecu Umaga", kojoj su se simboličnim natjecanjem u teniskom kavezu pridružili i sudionici svečanosti otvorenja.

Dodijeljene su i plakete partnerima Istria Gourmet Festivala za dosadašnji doprinos i razvoj gastronomske kulise turnira. Plakete su dobili Tulio Fernetich (restoran San Rocco), Anika Mijanović (konoba Bušćina), Elizabeta Prodan (konoba Nono), tajnik Vinistre Krešimir Juričić i predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež.

24. Vegeta Croatia Open traje do nedjelje, 28. srpnja. Osim teniskog turnira, uključuje i enogastronomsku manifestaciju Istria Gourmet Festival te zabavni programa s više od 100 sati glazbe. Uz Tonyja Cetinskog, najveće zvijezde su britanska pjevačica Gabrielle i berlinski DJ Thomas Gold. Ulaz na sva događanja ATP Party Nights besplatan je za sve posjetitelje i građane Umaga.