Danas počinje 23. izdanje ATP Vegeta Croatia Open. Iako ove godine počinje u nešto ranijem terminu no prijašnjih godina, između turnira i Olimpijskih igara na travi Wimbledona te u tjednu s još tri ATP turnira, privlači vrhunske svjetske tenisače i mnogobrojne zaljubljenike u tenis.

Do 15. srpnja u Umagu će se moći vidjeti svi najbolji hrvatski tenisači, prošlogodišnjeg branitelja naslova i još dvojicu bivših pobjednika. Izrazito jaki umaški turnir garantira čak četiri igrača koji se na ATP listi nalaze unutar 25 mjesta ATP ljestvice. Hrvatski tenis bit će na 23. ATP Vegeta Croatia Openu zastupljen u najjačem sastavu, jer nastupaju Marin Čilić, Ivo Karlović, Ivan Dodig i Antonio Veić. Naslov će braniti aktualni pobjednik, Ukrajinac Alexandr Dolgopolov. Vraća se i pobjednik iz 2008. godine, trenutačno 16. tenisač svijeta, Španjolac Fernando Verdasco, kao i njegov sunarodnjak, pobjednik iz 2010. godine i jedan od miljenika umaške publike, Juan Carlos Ferrero, koji će šesti put nastupiti u Umagu. Dolazi i 23. igrač svijeta Španjolac Marcel Granollers, vraćaju se i bivši finalist Talijan Potito Starace, njegov zemljak Fabio Fognini, potom Argentinac Carlos Berlocq i igrači sa emitivnih turističkih odredišta, Slovenije, Njemačke i dr.

"Povratak velikog broja tenisača koji su prethodnih godina upravo u Umagu ostvarivali najbolje rezultate potvrda je da veliki trud koji svake godine ulažemo u organizaciju i promociju ATP Vegeta Croatia Opena donosi dobre rezultate", rekao je direktor turnira Vanja Božičković koji je izvjestio i o uručenim pozivnicama za turnir. "Jednu pozivnicu smo odlučili dati našem izrazito perspektivnom mladom igraču Mati Paviću, koji je nedavno pobijedio 41. igrača svijeta Robina Hassea, a igrao je i finale parova na Zagreb Indoorsu te napredovao za čak 282 mjesta na ATP ljestvici od početka godine. Druge dvije pozivnice smo dodijelili mladim talentiranim igračima: Aljažu Bedeneu iz Slovenije (113. na ATP ljestvici) i Andreyu Kuznetsovu iz Rusije (151. igrač na ATP ljestvici). Osim što je riječ o talentiranim mladim igračima oni dolaze iz zemalja odakle u Umag dolaze mnogobrojni gosti i turisti pa ih na terenu sigurno očekuje glasna podrška navijača." Zbog velikog umora dolazak u Umag otkazao je Richard Gasquet.

Slika iz Umaga na pet kontinenata

23. ATP Vegeta Croatia Open od velike je važnosti za promociju Umaga, Istre i Hrvatske u svijetu. Prijenosi i snimke mečeva iz Umaga bit će prikazani na 15 TV postaja u do sada potvrđene 133 zemlje svijeta na pet kontinenata, gdje će ih potencijalno moći gledati 70 milijuna kućanstava, uz 700 milijuna kućanstava koja će informacije iz Umaga primati putem vodećih globalnih medijskih kuća, poput BBC World Newsa, Eurosporta, Al Jazeere, France 24 i Russia Today, te izlazak na veliko tržište Kine početkom ove godine.

Osim vrhunskog sporta umaški turnir već tradicionalno donosi i pregršt dobre zabave, tako će posjetitelji moći uživati u svakodnevnim nastupima vrhunskih domaćih glazbenika poput Olivera Dragojevića, Ane Rucner i JINX-a, ali i svjetskih zvijezda poput Estelle i Freemasonsa.
Večeras počinje ATP Party Nights Umag Warm Up party-em, koncertom mladih umaških glazbenika pojačanih ponekim prepoznatljivim imenom. Između 150 ATP hostesa ponovo će se birati i Miss Hostesa, natjecanje koje iz godine u godinu plijeni pozornost domaćih i stranih medija. Usto, sadržaj turnira čine i brojna druga događanja poput druženja tenisača s najmlađima, poznato kao Kids Week i modnih revija pod nazivom ATP Fashion.

Vrlo važan segment turnira predstavlja Istria Gourmet Festival će se prezentirati kroz četiri sadržajna djela, a počinje od petka 6. srpnja: Naša kužina koju će predstavljati ponajbolji lokalni restorani, svakodnevne tematske večere vrhunskih vinara i chefova pod nazivom Istria Gourmet Restaurant, bogata lista vinara koje okuplja i predstavlja Vinistra te ovogodišnja novost, dnevne vinske degustacije Skrivene čari malvazije i terana, kojima će se predstaviti raznolikost i potencijal istarskih autohtonih sorti.
 U idućih deset dana uz umaški turnir sprema se mnogo uzbuđenja uz sportske terene, uživanje uz istarska vina i delicije te odlična zabava u večernjim satima.