U sklopu umaškog ATP Vegeta Croatia Opena svečano je otvoren Istria Gourmet Festival.  Osim vrhunskog sporta i dobre zabave, održavat će se i navedena manifestacija kojoj je cilj okupiti i predstaviti sve najbolje što Istra pruža ljubiteljima dobre hrane i dobrog vina.

Otvorenju Istria Gourmet Festivala prisustvovali su i Dino Kozlevac, predsjednik Skupštine Istarske županije, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije i Arlen Brozić, direktorica Izvršnog odbora turnira. Nakon otvaranja okupljeni su u Istria Gourmet Restaurant zoni mogli uživati u delicijama koje je pripremao Pino Kuhar, vlasnik i chef restorana Puli Pineta, nedaleko Žminja. Uz specijalitete središnje Istre servirana su odabrana vina Marina Markežića Kabole, koja su odlično pratila serviranu hranu. U sklopu Istria Gourmet Festivala gosti će svakodnevno imati priliku uživati i u vrhunskom jazzu i Ante Gelo bandu sačinjenom od vrhunskih domaćih glazbenika.

Kroz deset dana održavanja Istria Gourmet Festival će se prezentirati kroz četiri sadržajna djela:
Naša kužina, Istria Gourmet Restaurant, vinske degustacije Skrivene čari malvazije i terana te bogatoj listi vina Istarskih vinara koje će predstaviti Vinistra.

Istria Gourmet Restaurant je program tematskih večera i degustacija s osnovnom namjerom predstavljanja Istre. Osnovni ciljevi manifestacije su predstavljanje istarskih specijaliteta i restoranske ponude te prikupljanje iskustava inozemnih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Tako ove godine gostuju veliki talijanski restoran La Peca koji njeguje visoku gastronomiju, a nagrađen je s čak 2 Michelinove zvjezdice te ponajbolji slovenski riblji restoran Pikol.

Uz navedene inozemne restorane, predstavit će se i odabrani istarski restorani  Pergola, Damir i Ornella, Čok i Batelina, kao i Agencija za ruralni razvoj Istre. Današnje gostovanje na Istria Gourmet Restaurantu bit će interesantan spoj dvojice prijatelja i vrhunskih stručnjaka u svojim područjima - uz specijalitete naširoko poznatog chefa Tomislava Gretića, prisutni će uživati u ekscentričnim vinima ponajboljeg mladog istarskog vinara Brune Trapana.