I u svom 23. izdanju, ATP Vegeta Croatia Open je, u terminu između "dva Wimbledona" i u tjednu s još tri ATP turnira, privukao veliki broj vrhunskih svjetskih tenisača. Tako će ljubitelji tenisa u Umagu od 5. do 15. srpnja moći vidjeti trojicu najboljih hrvatskih tenisača, branitelja naslova iz 2011. i još dvojicu bivših pobjednika te još trojicu igrača iz TOP 20.

Pogledajte profile igrača i cijelu listu...

Na konferenciji za novinare u Zagrebu, na kojoj je direktor turnira Vanja Božičković objavio listu igrača, o važnosti umaškog turnira za Umag, Istru i Hrvatsku govorili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr.sc. Željko Jovanović, ministar turizma Veljko Ostojić, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te Jorn Pedersen, član Uprave Podravke, glavnog sponzora turnira.

Hrvatski tenis bit će na 23. ATP Vegeta Croatia Openu zastupljen u najjačem sastavu, jer su dolazak potvrdili prošlogodišnji finalist Marin Čilić te Ivo Karlović i Ivan Dodig. Naslov će braniti aktualni pobjednik, Ukrajinac Alexandr Dolgopolov, trenutačno 19. tenisač svijeta, koji je upravo u Umagu lani osvojio svoj prvi ATP turnir. Vraća se i pobjednik iz 2008. godine, trenutačno 16. tenisač svijeta, Španjolac Fernando Verdasco, kao i njegov sunarodnjak, pobjednik iz 2010. godine i jedan od miljenika umaške publike, Juan Carlos Ferrero, koji će šesti put nastupiti u Umagu.

"Povratak velikog broja tenisača koji su prethodnih godina upravo u Umagu ostvarivali najbolje rezultate potvrda je ugleda našeg turnira. Kada tome dodamo i činjenicu da nam hrvatski tenisači dolaze u najjačem sastavu, siguran sam da i domaća i strana publika imaju mnogo razloga doći ove godine u Umag. Iznimno mi je drago da veliki trud koji svake godine ulažemo u organizaciju i promociju ATP Vegeta Croatia Opena donosi dobre rezultate", rekao je direktor turnira Vanja Božičković.

Dobar glas daleko se čuje, pa je za nastup u Umagu ove godine pozivnicu zatražio Francuz Richard Gasquet, trenutačno 20. igrač svijeta. Dolazi i 23. igrač svijeta Španjolac Marcel Granollers, vraćaju se i bivši finalist Talijan Potito Starace, njegov zemljak Fabio Fognini, potom Argentinac Carlos Berlocq i igrači sa emitivnih turističkih odredišta, Slovenije, Njemačke i dr.

Umaški je turnir u više od dva desetljeća stekao status nedvojbeno jednog od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr.sc. Željko Jovanović. "Poticanje izvrsnosti u svim područjima, pa tako i u sportu, najvažniji je cilj djelovanja ministarstva kojemu sam na čelu. Umaški turnir sjajan je primjer i za druge sportove, a posebno mi je drago da će domaća publika moći navijati za naše najbolje tenisače. Vjerujem da svi možemo puno naučiti iz iskustva organizatora ovog turnira i to iskustvo primijeniti i na druge sportske priredbe", istaknuo je ministar Jovanović.

23. ATP Vegeta Croatia Open nije samo teniski turnir, već cjeloviti strukturirani sportsko-turistički proizvod, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić. "Stalnim inovacijama ovaj turnir pridonosi izgradnji Umaga kao destinacije vrhunskog sporta, vrhunske hrane i vrhunskog turizma. Sinergija sporta i turizma koja je ovdje ostvarena svakako jača i Istru kao destinaciju, kao i cijeli hrvatski turizam. Vjerujem da će se u tom smjeru i dalje raditi, a Ministarstvo turizma bit će snažna potpora", rekao je ministar Ostojić.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese naglasio je kako je Umag grad sporta, te da će gradska uprava i dalje pružati maksimalnu potporu organizaciji sportskih događanja koji potpomažu razvoju turizma i produženju sezone, a ATP Vegeta Croatia Open u tome ima stožernu ulogu. "Grad Umag pokreće i izgradnju jedne od najvećih sportskih zona u Hrvatskoj, kako bi se stvorili uvjeti za sportski turizam koji će trajati 365 dana u godini", najavio je Bassanese.
Od ove godine umaški turnir nosi ime Vegete, najpoznatijeg izvornog hrvatskog proizvoda. "Podravka je posebnost umaškog ATP turnira prepoznala od samih početaka, prije 23 godine, a već sedmu godinu turnir nosi ime Podravkinog brenda, dosad je to bila Studena, a od ove godine - Vegeta. Nije to slučajno jer Vegeta je svjetski poznati brend, Podravkin proizvod u kojem uživaju naši potrošači u gotovo 50 zemalja svijeta. Upravo ta svjetska poznatost Vegete, najpoznatijeg hrvatskog izvoznog proizvoda koji ima tradiciju dužu od pola stoljeća, razlog je što smo odlučili da i poznati teniski turnir nosi ime poznatoga brenda. Naše brendove vežemo samo uz vrhunsko, a umaški ATP to i jest. Sinonim za vrhunski sport, turizam i vrhunsku gastronomsku ponudu. Odnosno dobar primjer sporta i turizma u pravom smislu", istaknuo je Jorn Pedersen, član Uprave Podravke.

23. ATP Vegeta Croatia Open od velike je važnosti za promociju Umaga, Istre i Hrvatske u svijetu. Prijenosi i snimke mečeva iz Umaga bit će prikazani na 15 TV postaja u do sada potvrđene 133 zemlje svijeta na pet kontinenata, gdje će ih potencijalno moći gledati 70 milijuna kućanstava. Tome treba pridodati i 700 milijuna kućanstava koja će informacije iz Umaga primati putem vodećih globalnih medijskih kuća, poput BBC World Newsa, Eurosporta, Al Jazeere, France 24 i Russia Today, te izlazak na veliko medijsko tržište Kine početkom ove godine. Turnir će pratiti i ATP mediji kroz TV Show, tzv. ATP World Uncovered koji ima 412 milijuna potencijalnih gledatelja, putem web stranice ATPWorldTour.com (10 milijuna posjetitelja mjesečno) te newslettera i Facebook stranice koja ima više od 900.000 fanova.

Posjetitelje 23. ATP Vegeta Croatia Opena od 5. do 15. srpnja očekuje iznimno bogat program namijenjen svim generacijama. Istria Gourmet Festival ponovno će okupiti najbolje istarske restorane, vinare i maslinare, a jedinstvena glazbena ponuda uključuje više od 100 sati programa tijekom 11 dana događanja.

Pogledajte profile igrača i cijelu listu...