"Hrvatska bez mina" - Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske i 23. ATP Vegeta Croatia Open organizirali su u Umagu donatorsku večeru na kojoj su prikupljena sredstva za razminiranje minski sumnjivog područja u blizini rodne kuće velikog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle u selu Smiljan u Lici. Donatorska večera održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je i sam bio gost večere.

Važnost ovoga projekta je nemjerljiva, s obzirom da je samo prošle godine rodnu kuću Nikole Tesle i Memorijalni centar obišlo više od 25.000 posjetitelja.

"Ovom donatorskom večerom prikupljeno je 100.000 kuna koja su sredstvima Međunarodna fondacije za razminiranje ITF udvostručena, pa će nakon večere 200.000 kuna biti uplaćeno za razminiranje u Smiljanu. Sredstva su donirale velike hrvatske kompanije INA, Allianz, Zagrebačka banka, Podravka i Franck", istaknula je Đurđa Adlešić, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje "Hrvatska bez mina". Dodala je da od ljeta sljedeće godine, kada razminiranje bude završeno, turisti koji posjećuju Memorijalni centar više neće morati gledati ploče upozorenja, niti će biti u opasnosti od mina.

Minski sumnjivo područje oko rodne kuće Nikole Tesle i Memorijalnog centra zauzima površinu od 15.260 m2. Uz Teslinu rodnu kuću i pripadajući gospodarski objekt, Memorijalni centar obuhvaća i Crkvu sv. apostola Petra i Pavla, groblje, kamene spomenike i klupe arhitekta Zdenka Kolacija, ali i novoizgrađene sadržaje, poput spomenika kipara Mile Blaževića, auditorija i prototipova Teslinih izuma. Centrom upravlja Muzej Like Gospić, a otvoren je 10. srpnja 2006. godine, povodom obilježavanja 150 godina rođenja Nikole Tesle.