Umag, 31. srpnja 2022. godine – Talijan Jannik Sinner osvojio je šesti ATP turnir u karijeri, ali prvi na zemlji, nakon što je u finalu Plava Laguna Croatia Opena Umag sa 6:7 (5), 6:1, 6:1 pobijedio Španjolca Carlosa Alcaraza i tako ga spriječio da obrani prošle godine osvojeni naslov. Sinner je treći Talijan koji odlazi iz Stella Maris Resorta kao pobjednik, nakon što su prije njega to ostvarili Fabio Fognini i Marco Cecchinato.

Ključni trenutak susreta, pokazalo se na kraju, bio je početak drugog seta, kada Alcaraz nije iskoristio nijednu od šest break lopti za vodstvo 2:0. Nakon propuštenih prilika počeo je griješiti u serijama, a Sinner je s druge strane počeo sjajno odigravati reterne i do kraja meča Alcaraz je osvojio još samo jedan gem. Posljednja Španjolčeva prilika da zaprijeti bila je kod 1:1 u trećem setu, no nakon propuštene break lopte više nije mogao parirati raspoloženom Sinneru.

“Sigurno da je bilo izuzetno važno što sam uspio izdržati pritisak početkom drugog seta”, rekao je Sinner. “Kad osvojiš turnir imaš se pravo opustiti, tako da ću u ponedjeljak dopodne na vožnju jet skijem. Već poslijepodne ide trening, ali na betonu, da se počnem pripremati za seriju turnira na američkom kontinentu.”

Bio je to prvi umaški finale u tri seta još od 2011., a treći put u 32 godine održavanja turnira da su u finalu igrali prvi i drugi nositelj. Pobjedom protiv Alcaraza Sinner je zadržao savršen učinak protiv španjolskih tenisača ove godine i sada ima omjer 8-0.

“Drugi gem drugog seta bio je ključan. Imao sam prilike, nisam ih iskoristio, a protiv igrača kao što je Jannik to si ne možeš dopustiti. Nakon tog gema počeo je odigravati odlične reterne i na prvi i na drugi servis, a ja nisam mogao pronaći način da to spriječim”, rekao je Alcaraz.

Talijani su ove godine u Umagu osvojili sve što su mogli, jer su večer ranije Bolelli i Fognini trijumfirali u paru. Je li njihova pobjeda, a još više način kako su do nje stigli, bili dodatna inspiracija?

“Nisam bio na stadionu kad su igrali, već sam bio u vili koja je prilično daleko, ali se navijanje jako dobro čulo. To što su napravili je nevjerojatno”, rekao je Sinner o talijanskom dvojcu koji je u finalu spasio čak osam meč lopti.