Uoči početka jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena, koji će se u
Umagu održati od 17. do 27. srpnja, predstavljen je Istria Gourmet
Festival, svečanost vrhunske hrane i pića koja na jednom mjestu
okuplja sve najbolje što Istra može ponuditi.
Iz sadržaja ovogodišnjeg Istria Gourmet Festivala ističemo ponudu
Taste Istra. Radi se o wine&gourmet
reviji biranih istarskih delicija, u kojoj će na čak 25
degustacijskih punktova posjetitelji Umaga moći svakodnevno kušati
autohtona istarska vina, maslinova ulja, pršut, sir i tartufe.
Taste Istria okuplja 16 ponajboljih istarskih vinara, osvajača niza
zlatnih medalja na domaćim i međunarodnim izložbama vina, kao što
su Benvenuti, Cattunar, Coronica, CUJ, Degrassi, Franc Arman,
Kabola, Kozlović, Vina Laguna, Matošević, Misal, Prelac, Rossi,
Tomaz, Trapan i Veralda. Glazbena kulisa ponovno će biti vrhunski
jazz u izvedbi Ante Gelo banda.
"Gourmet ponuda segment je na kojem turistički klaster
sjeverozapadne Istre gradi svoju konkurentnost. Za to imamo sve
preduvjete, jer najveći broj vinara i maslinara u relevantnim
svjetskim vodičima dolazi upravo iz našeg klastera. Gotovo svi oni
bit će predstavljeni i na Istria Gourmet Festivalu, što ovu
manifestaciju čini vrlo atraktivnom za posjetitelje i vrlo važnom
za jačanje ugleda Umaga kao destinacije", ističe Sanda Bravar,
direktorica Turističke zajednice Grada Umaga.
U zoni Naša kužina tri ponajbolja restorana s
područja Klastera sjeverozapadne Istre - konobe Nono i Buščina te
taverna Pergola - pripremili su posebnu ponudu istarskih
specijaliteta, osmišljenu za 25. obljetnicu turnira. U zoni
Istria Gourmet Restaurant predstavit će se jedan
od vodećih istarskih restorana San Rocco, član udruge Jeunes
Restorateurs d´Europe (JRE), dok će se suradnja ATP turnira i
Vinistre nastaviti i ove godine na prigodnom prodajnom štandu
Vinistre. Posebnu pažnju u programu ove će godine
sigurno izazvati i Podravka cooking show
by Celebrity MasterChef Luka Nižetić koji će
posjetiteljima pokazati svoje umijeće kuhanja u petak, 25. srpnja u
19.30 sati.
"Turistička ponuda Umaga, uz sportske, objedinjuje
gourmet i zabavne sadržaje. Istria Gourmet Festival pruža nam
priliku da u suradnji s lokalnim proizvođačima i ugostiteljima, ATP
gostima prezentiramo bogatstvo ponude u destinaciji. Uz odlična
vina, istraske delicije i bogati zabavni program Umag će i ove
godine biti nezaobilazno mjesto druženja i užitaka", istaknula
je Arlen Brozić, direktorica Izvršnog odbora 25. Vegeta Croatia
Opena.
Posebni sadržaj Istria Gourmet Festivala su vinske degustacije
"Skrivene čari istarskih vina", koje se održavaju
u suradnji s Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom. Riječ je o
jednosatnim vođenim kušanjima u ležernoj atmosferi, uz osobno
sudjelovanje vinara i stručnu podršku sommeliera Sandija Parisa s
ciljem otkrivanja i valoriziranja specifičnosti istarskih
sorti.
"Ovakve vođene degustacije pokazale su se kao izvrsna forma za
popularizaciju vrhunskih istarskih vina. Zadovoljstvo nam je da
možemo sudjelovati u ovakvom projektu, jer on pridonosi širenju
vinske kulture u Hrvatskoj", rekao je Sandi Paris , voditelj
edukacija pri Hrvatskom sommelier klubu.
Dnevni pobjednici degustacija ulaze u konkurenciju za titulu ATP
vina. Pobjednicima zadnje dvije godine nagradu je osobno uručio
predsjednik Ivo Josipović, pokrovitelj 25. Vegeta Croatia
Opena.
Uoči početka jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena, koji će se u Umagu održati od 17. do 27. srpnja, predstavljen je Istria Gourmet Festival, svečanost vrhunske hrane i pića koja na jednom mjestu okuplja sve najbolje što Istra može ponuditi.