Najbolji hrvatski tenisači spremni su za 23. ATP Vegeta Croatia Open i vjeruju da je nakon 22 godine napokon došlo vrijeme da pobjednički pokal ponovno pripadne domaćem igraču. No, konkurencija je izrazito jaka, u ždrijebu su i tri bivša pobjednika Umaga, koji dolaze sa željom da ponove svoj uspjeh.

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić spreman je za 23. ATP Vegeta Croatia Open i vjeruje da je nakon 22 godine napokon došlo vrijeme da pobjednički pokal ponovno pripadne domaćem igraču, iako je konkurencija ove godine izrazito jaka. Čilić stiže u Umag na valu optimizma zbog sjajnih igara na nekoliko turnira, posebno u Queen's Clubu, koji je i osvojio. ''Forma mi je u usponu, jako sam zadovoljan svojom igrom. Kao i svim hrvatskim igračima, Umag mi je svake godine pri vrhu prioriteta. Lani sam bio vrlo blizu pobjede, vjerujem da ove godine mogu i više. Nadam se da je nakon 22 godine napokon došlo vrijeme da hrvatski tenisač osvoji Umag!'', poručuje Čilić.

Ivo Karlović vraća se u Umag nakon četiri godine. ''Spletom okolnosti zadnjih nekoliko godina nisam igrao u Umagu, ali pratio sam kako se turnir razvija. Konkurencija je sve jača, organizacija sve bolja, pa je nastup u Umagu ne samo igrački izazov, nego i pravi užitak. Kad bi se još sve poklopilo, bilo bi sjajno i osvojiti ovakav turnir. Namjeravam sve učiniti da u tome uspijem,'', rekao je Karlović.

Ivan Dodig je izrazio srčan igrač i uvijek daje sve od sebe na terenu, zato vjeruje da ove godine može biti bolje u Umagu od prošle. ''Prošla godina mogla je biti puno bolja, međutim to mi je motiv više da ove godine otiđem što dalje u turniru. To što je konkurencija izrazito jaka, meni je dodatni izazov. Dobar rezultat na domaćem terenu uvijek je posebno zadovoljstvo i dugo se pamti. Nadam se da će ovo biti moja godina u Umagu!'', istaknuo je Dodig.

Prošlogodišnji pobjednik Umaga, Ukrajinac Alexandr Dolgopolov, stiže odlučan obraniti naslov. "Prvi osvojeni turnir nikad se ne zaboravlja i zato ove godine nisam ni trenutka dvojio hoću li se vratiti u Umag. Ovaj turnir uvijek će imati posebno mjesto u mom srcu, ne samo zbog rezultata, nego i zbog prekrasne publike i sjajne atmosfere u kojoj mi tenisači jako uživamo. Naslov pobjednika Umaga branit ću svom snagom i nadam se da će mi to uspjeti," poručio je Dolgopolov.

U Umag se vraća i pobjednik iz 2008. godine, trenutačno 16. tenisač svijeta, Španjolac Fernando Verdasco, kao i njegov sunarodnjak, pobjednik iz 2010. godine i jedan od miljenika umaške publike, Juan Carlos Ferrero, koji će šesti put nastupiti u Umagu: ''Nama Španjolcima su turniri na zemlji posebni i jako ih volimo igrati, a umaški turnir posebno nam je drag zbog mediteranske atmosfere koja nas podsjeća na domovinu'', rekao je Verdasco, trenutačno 16. igrač svijeta. Ferrero je već dugogodišnji gost Umaga i doživljava ga gotovo kao domaći teren. ''Ovdje se uvijek osjećam dobrodošlo, publika je prava teniska, a atmosfera izvrsna! Veselim se ovogodišnjem turniru i nadam se dobrom rezultatu u Umagu'', rekao je Ferrero.

U Umagu će kao poseban gost turnira biti i jedan od najboljih hrvatskih tenisača u povijesti Ivan Ljubičić, koji je ove godine okončao karijeru. ''Cijelu svoju tenisku karijeru dolazio sam u Umag i to dovoljno govori koliko mi je ovaj turnir važan i drag, uvijek mi je u Umagu bilo jako ugodno. Nadam se da će ove godine netko od naših igrača uspjeti osvojiti turnir. Međutim, i sad kad sam okončao karijeru zadovoljstvo mi je odazvati se pozivu organizatora, jer se u Umagu osjećam kao kod kuće. Drago mi je da Hrvatska ima turnir tako visoke razine, jer to potiče razvoj tenisa'', istaknuo je Ljubičić.
Iako se ovogodišnji turnir održava između ''dva Wimbledona'' i u istom terminu s još tri druga turnira, organizatori ATP Vegeta Croatia Opena uspjeli su ponovno osigurati nastup vrhunskih svjetskih tenisača. Dobar glas daleko se čuje, pa je za nastup u Umagu ove godine pozivnicu zatražio Francuz Richard Gasquet, trenutačno 19. igrač svijeta. Dolazi i 23. igrač svijeta Španjolac Marcel Granollers, vraćaju se i bivši finalist Talijan Potito Starace, njegov zemljak Fabio Fognini, potom Argentinac Carlos Berlocq i igrači sa emitivnih turističkih odredišta, Slovenije, Njemačke i dr.
Uz vrhunski tenis, posjetitelje Umaga od 5. do 15. srpnja ove godine očekuje iznimno bogat program namijenjen svim generacijama. Istria Gourmet Festival ponovno će okupiti najbolje istarske restorane, vinare i maslinare, a jedinstvena glazbena ponuda uključuje čak 100 sati programa tijekom svih 11 dana događanja.