Goran Prpić više nije jedini hrvatski tenisač s naslovom na umaškom ATP turniru: sada je na listi pobjednika Vegeta Croatia Opena i Marin Čilić.
U finalu 23. izdanja sa 6:4, 6:2 svladao je Španjolca Marcela Granollersa i tako došao do ukupno osmog naslova u karijeri, a prvog na zemlji, nakon što je na crvenoj prašini imao omjer u finalima 0-3.
"Ovo je za mene bio poseban tjedan, igrao sam sjajan tenis. Lani je ostao gorak okus nakon poraza u finalu, no ovaj put sam uspio. Volim igrati kod kuće i ovo je posebna pobjeda za mene", rekao je Čilić, koji je tako uspio napraviti korak dalje nego lani, kad ga je u odlučujućem dvoboju za umaški naslov pobijedio Ukrajinac Aleksandr Dolgopolov.

Na putu do titule Čilić u četiri meča nije izgubio ni set, iako je Granollers vrlo dobro započeo finalni meč, povevši 4-2. Međutim, uslijedila je prava raspodija vodećeg hrvatskog tenisača, koji ne samo što je vratio "break" kod 3:4, nego je napravio sjajnu seriju od čak devet gemova, povevši 6:4, 5:0. Tu je pobjednik bio odlučen, iako je Granollers uspio zakomplicirati situaciju: držao je servis za 1:5, potom spasio dvije meč lopte kad je Čilić servirao za pobjedu, no novim "breakom" za 6:2 Marin je stavio točku na i.

"Čekali smo jako dugo, ali je zato slađe", rekao je direktor turnira Vanja Božičković, osvrćući se na činjenicu da je dosad jedini hrvatski tenisač s naslovom u Umagu bio Goran Prpić. On je 1990. osvojio premijerno izdanje turnira, svladavši u finalu Gorana Ivaniševića.
Ovom pobjedom Čilić je dodatno popravio omjer pobjeda i poraza u posljednjih mjesec i pol dana: nakon što je izgubio u Roland Garrosu odigrao je 13 mečeva i pobijedio u 12. U londonskom Queen'su je osvojio prvi naslov u karijeri na travi, potom igrao u 4. kolu u Wimbledonu, a sada je dodao još četiri pobjede u Umagu. "Granollers nema sjajne udarce, ali je pametan. No kad sam našao prava rješenja sve je bilo dobro", rekao je Čilić. 
Ovo im je bio šest međusobni dvoboj a već peta Čilićeva pobjeda, s tim da na zemlji sada vodi 2-0. No i Granollers može biti zadovoljan: dan nakon turnira prvi put u karijeri će ući među dvadeset najboljih na ATP listi, jer se očekuje da će s 24. doći na 19. mjesto. 

Umag 2012