Alcaraz je u finalu pobijedio rezultatom 6:2, 6:2 čime je još jednom pokazao raskoš talenta zbog kojeg ga se naziva budućom zvijezdom španjolskog tenisa. Gasquetovom porazu pridonio je i umor nakon jučerašnjeg trosatnog polufinalnog dvoboja pa 35-godišnji Francuz nije imao odgovor na agresivnu i srčanu igru gotovo dvostruko mlađeg Alcaraza kojem je za pobjedu trebalo samo sat i 20 minuta.

''Sjajaj je osjećaj, vrlo sam sretan zbog ove pobjede, moj prvi ATP naslov i uživam u ovom trenutku. Imao sam dosta dobrih trenutaka na turniru, pobijedio sam petoricu stvarno dobrih tenisača i igrački sam odrastao tijekom ovog tjedna!'' – izjavio je nakon pobjede Carlos Alcaraz.

‘’Imao sam težak meč, Carlos je igrao vrlo brzo i s mnogo energije. To je bio ključ njegove pobjede, on je odličan igrač i igrač budućnosti. Vjerujem da će biti u top 10 uskoro, ima potencijal za uskoro osvajati Grand Slam naslove.’’ – izjavio je nakon meča Gasquet.

Pobjednik drugog izdanja turnira za tenisače u kolicima ITF Wheelchair Croatia Open Umag by HEP je Austrijanac Josef Riegler. U finalnom meču igranom u Stella Maris Resortu Josef je Talijana Ivana Trattera pobijedio rezultatom 6:0, 6:1.

Tijekom finalnog meča glavnog turnira održan je posebni INA moment u kojem je jedan sretni navijač ispod svojeg sjedala pronašao vaučer za INA karticu u vrijednosti 1000 kuna koja se može koristiti na svim INA benzinskim postajama.

Plava Laguna Croatia Open Umag i ove je godine imao humanitarnu notu. Humanitarnom akcijom „As za spas“, u suradnji s HEP-om, sponzorom i prijateljem umaškog ATP turnira, prikupljaju se sredstva za humanitne svrhe tako što se zbrajaju asevi iz svih mečeva koji se nagrađuju novčanim iznosom, a na 31. izdanju umaškog turnira servirana su tijekom tjedna 253 asa. 

Nakon finalnog meča započela je i posljednja večer Open Air Music glazbenog programa na kojem se umaška publika zabavljala uz Funk&Disco Classics do 2 sata poslije ponoći.