Razvoj ponude za cikloturiste u klasteru sjeverozapadne Istre predstavljen je na konferenciji za medije u Umagu, u sklopu ATP Vegeta Croatia Opena. Turističke zajednice gradova Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje te turističke kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad zajednički rade na daljnjem razvoju sjeverozapadne Istre koja želi unapređenjem kvalitete svoje ponude, učvrstiti poziciju destinacije idealne za odmor.

"Sukladno marketing planu klastera, cikloturizam je definiran kao jedan od turističkih proizvoda za razvoj kojega se klaster opredijelio, te na njemu zajednički radi od 2011. godine", rekao je direktor TZ Buje, Valter Bassanese.

Direktor poslovnog razvoja Istraturista Davor Brenko istaknuo je da Istraturist, s obzirom na postojeće mogućnosti i veliki potencijal destinacije, posvećuje posebnu pažnju razvoju ponude za bicikliste. Kroz zajedničke aktivnosti s partnerima klastera te investicije u bike hotel Sol Garden Istra, Istraturist je ukupno u razvoj bike ponude uložio milijun kuna u 2011. i 2012. godini te u pripremi 2013. godine, a dosad poduzete aktivnosti rezultirale su rastom noćenja cikloturista od 70 posto u predsezoni 2012. godine. ''Uvjereni smo da hotel Sol Garden Istra ima mogućnost pozicionirati se kao idealan hotel za cikloturiste, te su naša ulaganja i aktivnosti usmjerena k tome da u predsezoni i posezoni cikloturisti odaberu našu destinaciju za odmor na dva kotača'', poručio je Brenko.

"Kapaciteti Lagune Novigrad dodatno su unaprijeđeni i prilagođeni kako bismo mogli zadovoljiti sve želje i potrebe naših gostiju koji preferiraju sportske aktivnosti, a posebice biciklizam. Možemo se pohvaliti da je naš hotel Maestral zadovoljio visoke standarde i zaslužio oznaku bike hotela. Sam hotel uz izgrađenih 6 km do Dajle i 8 planiranih km biciklističkih staza do Kršina, financiranih od strane Grada Novigrada kroz projekt Adria Move It, čini grad odlično povezanim s ostalim klasterskim stazama i vrlo poželjnom biciklističkom destinacijom" zaključio je direktor marketinga i prodaje Lagune Novigrad Alen Greblo.

"Biciklizam je najmasovniji outdoor sport u Europi, kojim se rekreativno bavi čak 60 milijuna Europljana, što predstavlja vrlo značajnu bazu potencijalnih gostiju", kazao je Bernard Musulin, voditelj projekta cikloturizma klastera.

Protekle godine cikloturisti su u Europi ostvarili 25 milijuna noćenja, a top destinacije su Njemačka, Italija, Španjolska, Francuska, Austrija i Irska. Istra je već poznata lokacija na kartama biciklista te je dosta uloženo u razvoj biciklističkih staza i ostale infrastrukture, no za jačanje ove vrste turizma potrebna su stalna ulaganja u sadržaje i ponudu, uz zajednički rad dionika turizma destinacije.

"Ključni elementi za razvoj cikloturizma su atraktivne biciklističke staze, smještajni kapaciteti s uslugama za bicikliste, bike friendly hoteli, biciklističke usluge, te manifestacije za bicikliste. Sjeverozapadna Istra trenutno ima 19 staza sa više od 550 kilometara ucrtanih biciklističkih staza, imamo 6 bike hotela koji imaju potrebnu "bike" infrastrukturu, a od manifestacija imamo više od 15 rekreativnih biciklijada te nekoliko profesionalnih utrka", pojasnio je Bernard Musulin, govoreći o dosad poduzetim akcijama.

Konkretnije o samim pogodnostima biciklističkih staza sjeverozapadne Istre govorio je talijanski profesionalni biciklist u kategoriji MTB (svjetski prvak 2004. godine u kategoriji maraton) Massimo De Bertolis izjavivši: "Uz same prirodne blagodati ovog područja, sadržaj i infrastruktura samih staza i smještajnih kapaciteta idealni su kako za profesionalne pripreme tako i za rekreativce željne vožnje i uživanja u prirodi."

Među najavljenim biciklijadama ističe se Istria Granfondo, međunarodni biciklistički maraton za profesionalce i rekreativce, koji će se održati 6. i 7. listopada 2012., većim dijelom na ruti na kojoj se 2004. godine vozila 14. etapa čuvene utrke Giro d'Italia.
 
S postojećom bogatom kulturnom, enogastronomskom i sportskom ponudom, turizam je u Istri već sada mnogo više od sunca i mora. U klasteru Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje uvjereni su da će razvojem sveobuhvatnije ponude za biciklističke goste dodatno pridonijeti produljenju sezone i zauzeti još istaknutije mjesto na cikloturističkoj karti Europe.