Započet prije dvije godine, projekt razrađen u suradnji sa
znanstvenim institucijama, prvenstveno predstavlja ozbiljnu podlogu
za povećanje kvalitete i afirmaciju vina i vinara, temeljene na
istraživanjima i edukaciji mladih vinara. Danas, već donosi
konkretne rezultate te potiče razvoj mladih vinara od kojih se
očekuju velika vina.
Na posebnoj večeri organiziranoj u Istria Gourmet Restoranu by San
Rocco, predstavili su se vinari s područja Brtonigle: Veralda,
Ravalico, Cattunar, Capo i Novacco, uz kuhinju najprestižnijeg
restorana iz Brtonigle, naširoko poznatog San Rocca. Chef Zoran
Čobanov pripremio je jela koja prezentiraju bogatstvo gastronomske
ponude ove male općine, od kontinentalnih delicija poput tartufa,
pa do morskih specijaliteta od vrhunske ribe i drugih bogatstava
podmorja SZ Istre.
Za općinu Brtonigla karakteristično je da se nalazi na "četiri
zemlje", tj. da su svi tipovi zemlje koji se nalaze u Istri: crna,
crvena, bijela i siva, ispremiješani na prostoru jedne od najmanjih
istarskih općina. To je jedinstveni slučaj u Istri a vjerojatno i
šire. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Brtonigla
ima 1.684 stanovnika. O posvećenosti stanovništva poljoprivredi, a
posebice vinarstvu dovoljno govori podatak o više od 85% prihoda od
poljoprivrede, a o vrijednosti tla činjenica o 97% obradivih
površina.
"Projekt je vrlo značajan za sveukupan razvoj Općine
Brtonigla, te za doprinos koji će donijeti razvoju ruralnog turizma
i dati što veću prepoznatljivost naših autohtonih proizvoda, ne
samo na našem teritoriju već i međunarodnom. Realizacijom ovog
projekta očekuje se znatno povećanje prepoznatljivosti Brtonigle i
vina sa ovog područja," rekao je Doriano Labinjan, načelnik
općine Brtonigla.
Predstavljanju projekta nazočio je i istarski župan Valter Flego,
koji se poslužio logom projekta 4 zemlje kao pokaznim primjerom
kako općina Brtonigla, prikuplja iskustva iz tradicije i pretače ih
u moderan sadržaj, dajući ponudi Istre još jednu dodatnu
vrijednost.
"Očekujemo da će razvojem ovog projekta, kojim se ulaže u
edukaciju mladih vinara, analizu i istraživanja utjecaja tla na
autohtone sorte, znatno povećati kakvoća vina s područja Brtonigle.
Nedavnim ulaskom Hrvatske u EU, lokalni vinari imaju priliku
kvalitetno konkurirati i afirmirati domaće autohtone sorte na
europskom tržištu. Ideja je da u nastavku projekta vinari biti još
više prepoznatljivi posebnom etiketom, logom (kojim bi se
garantirala kvaliteta proizvoda), što bi dodatno afirmiralo
Brtoniglu kao vinsko područje", zaključila je Ingrid Palman,
direktorica Razvojne agencije Brtonigle.
U sklopu 24. Vegeta Croatia Opena predstavljen je projekt 4 zemlje, koji razvijaju Općina Brtonigla, Turistička zajednica Brtonigle te općinska Razvojna agencija. Cilj projekta je vrednovanje posebnosti i različitosti vina koje nastaju na području Brtonigle, gradića vina.