U sklopu programa "Sportski razgovori" Antonija Mandić ugostila je Luku Škrinjarića iz tvrtke Mentalni trening, Nenada Popovića, predsjednika športsko-rekreacijske Udruge Olympic iz Umaga te Dragana Ljuboju, vlasnika kickboxing kluba Dragon kickboxing, također iz Umaga.

"Mentalni trening radimo sa sportašima, roditeljima sportaša, trenerima; svima koji su uključeni u sport. Mentalni trening pomaže im da budu bolji, iskoriste svoje potencijale i nauče si pomoći u kritičnim trenutcima", kazao je Škrinjarić dodavši da najveće zamke za roditelje malih sportaša ponekad proizlaze iz najboljih namjera i neznanja kako ih realizirati.

Osim razvažanja na treninge i financijske potpore, uloga roditelja u motiviranju djece da se počnu baviti sportom počinje puno ranije. Naime, kako kaže Popović, djeci su roditelji uzor i rado imitiraju njihovo ponašanje, a bavljenje sportom danas je vjerojatno važnije no ikad.

"Glavni motiv zbog kojeg roditelji dovode djecu u našu Udrugu je zdravlje i potreba za kretanjem. Istraživanja su pokazala da je 60-70 posto djece gojazno, a to vrijedi i za cijelu Hrvatsku", upozorio je Popović.

Mališani mogu početi trenirati već od svoje treće godine, a najbolje ih je na treningu ostaviti same jer tako stječu samostalnost i uče kako se izboriti za sebe, smatra Ljuboja. 

"Za djecu od 3 do 7 godina trening 'upakiramo' u igru, tako da nisu ni svjesni da treniraju. Nakon sedme godine to već postaje malo ozbiljniji trening jer tada već mogu pratiti program", kazao je Ljuboja. 

Svi koji tijekom umaškog turnira žele ostati aktivni, mogu se u ponedjeljak, srijedu i petak u 7 sati pridružiti Nenadu Popoviću i Udruzi Olympic na jutarnjem trčanju.