Umaški ATP Vegeta Croatia Open u svom 23. izdanju privukao je više od 80.000 posjetitelja, dok je samo finale u teniskom centru Stella Maris okupilo 15.000 ljudi. Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske turnir se održavao od 5. do 15. srpnja 2012., a njegov pobjednik je, nakon dugih 22 godine čekanja, postao domaći predstavnik, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić. Dokaz kvalitete turnira je i igranje četiri prva nositelja u polufinalima, Marin Čilić igrao je tako protiv Alexandra Dolgopolova, a Fernando Verdasco protiv Marcel Granollersa.

Svih 11 dana turnira obilježio je vrhunski tenis, uzbudljivi glazbeni program i bogata gourmet ponuda. Ove godine u ždrijebu su bila četiri igrača iz TOP 25 ATP ljestvice i tri bivša pobjednika turnira - Fernando Verdasco (2008.), Juan Carlos Ferrero (2010.) i Alexandr Dolgopolov (2011.). ATP Party Nights je u Umagu pripremio 100 sati glazbenog programa, uz nastupe hrvatskih i međunarodnih glazbenih zvijezda - od Olivera i Gibonnija do dobitnice Grammyja Estelle, dok je Istria Gourmet Festival uz već poznate sadržaje Naša kužina, Istria Gourmet Restaurant i Vinistra, predstavio vinske degustacije Skrivene čari malvazije i terana.

Na području Hrvatske ostvaren je prijenos 13 mečeva iz Umaga i ukupno 30 sati televizijskoga emitiranja, što uključuje i intervjue s igračima poslije mečeva. Sedam nacionalnih i lokalnih televizija prenijelo je pak 110 reportaža i vijesti s turnira.

U međunarodnoj televizijskoj razmjeni ostvareno je 8 sati reportaža, njih čak 548. Sliku iz Umaga preuzelo je 49 međunarodnih televizija, među kojima su Eurosport 2, BBC World News, Al Jazeera International, France 24, Russia Today, Beijing TV i Shanghai TV, potencijalnog gledateljstva preko milijarde ljudi. Mečevi iz Umaga emitirani su na 5 kontinenata u 139 zemalja, putem 19 međunarodnih televizija, potencijalnom gledateljstvu od 140,2 milijuna kućanstava. Intenzivna kampanja urodila je i velikim medijskim odjekom na emitivnom tržištu Slovenije.

"Umaški turnir, kao spoj tri događaja u jednom, potvrdio je svoju jedinstvenu poziciju u ATP kalendaru. Tako smo, podsjetimo, ove godine nagrađeni od strane krovne međunarodne teniske organizacije ATP kao Best Fan Experience (najbolji doživljaj za navijače). Također, po prvi puta mečevi iz Umaga su prenošeni u SAD-u, a napravljen je i veći iskorak na golemim medijskim tržištima Rusije, Kine, Velike Britanije i Irske te u zemljama Istočne Europe. Sve je to istovremeno potvrda velikog truda i rada uloženog u organizaciju, ali nam postavlja i visoke ciljeve za sljedeće, 24. izdanje turnira", naglašava direktor ATP Vegeta Croatia Opena Vanja Božičković.

Turnir je ove godine pratio i rekordan broj novinara, fotoreportera i snimatelja, njih 330 iz 131 medija, tj. 14 zemalja Europe i svijeta. Zavidne rezultate bilježi i online promocija pa tako raste broj posjeta na službenoj web stranici turnira, na 170.000, dok je 75.000 pogleda video materijala na YouTube kanalu više od dvostruko povećanje u odnosu na 2011. godinu. Veliki interes 23. Vegeta Croatia Open zabilježio je i na službenim kanalima ATP-a. Tako su u tjednu održavanja turnira stranice ATP-a zabilježile gotovo 3,5 milijuna posjeta, dok je post o Umagu na ATP Facebook stranici prikazan ukupno 2,5 milijuna puta. Na web stranicama ATP-a video materijali iz Umaga pregledani su 10.200 puta, a ukupno je konzumirano 256 sati video sadržaja.

Organizatori ATP Vegeta Croatia Opena ove su godine također po prvi puta, u partnerstvu sa Zborom fotoreportera Hrvatske, odlučili nagraditi najbolje fotografije nastale za vrijeme turnira na sportskim terenima i popratnim zabavnim sadržajima. Natječaj se održao u dvije kategorije, a izabrane su tri najbolje fotografije u kategoriji "Tenis" te tri najbolje fotografije u kategoriji "Popratna događanja turnira", one koje su najbolje dočarale ovaj vrhunski sportski događaj i dobru zabavu koju su posjetitelji mogli doživjeti na ovogodišnjem turniru.

Prijavljeno je više od 60 fotografija, a žiri su činili Arlen Brozić, direktorica Izvršnog odbora ATP Vegeta Croatia Opena, Mauro Teković, Marketing & Party ATP Vegeta Croatia Opena, Nikola Šolić, član Izvršnog odbora Zbora fotoreportera, višegodišnji fotoreporter Reutersa i Robert Valai, urednik fotografije Sportskih novosti. Prvo mjesto u kategoriji "Tenis" osvojio je fotograf Neven Gerenčir (Gerephoto), Goran Jakuš iz agencije Pixsell zauzeo je drugo mjesto, a treće je mjesto pripalo Jurici Galoiću, također iz Pixsella. U kategoriji "Popratna događanja turnira" najbolja je bila Gordana Anders (Danafoto), drugo mjesto zauzeo je Mišo Lišanin (Blenda d.o.o.), a Neven Gerenčir iz Gerephoto osvojio je treće mjesto.

24. izdanje ATP Vegeta Croatia Opena vraća se u svoj tradicionalan termin u srpnju - od 18. do 28. sljedeće, 2013. godine.