Argentinsko-japanski dvoboj Guida Pelle i Taro Daniela otvorio je prvi dan na Stadionu Goran Ivanišević na 29. izdanju Plava Laguna Croatia Opena. I odmah je ponudio uzbudljiv meč pun preokreta kao uvod u ono što nas očekuje kroz cijeli ovaj tjedan.

Japanac - prvi tenisač iz Japana koji je ikad zaigrao u Umagu - žestoko je ušao u meč, napravio dva uzastopna breaka i odjurio do 5:0, što je bila neuhvatljiva prednost za prvi set. Kada je u drugoj dionici, Daniel i treći put uzeo servis Pelli, činilo se kako Argentinac visi na rubu poraza. Međutim, umjesto potvrde breaka i rješavanja meča, uslijedio je Pellin povratak i potpuni preokret. Daniel više nije ugledao break-priliku, a do kraja meča od 12 gemova, čak je devet otišlo na Argentinčevu stranu za konačnih 1:6, 6:3, 6:3.

Pobjednik umaškog turnira iz 2014. Pablo Cuevas oprostio se od ovogodišnjeg izdanja već prvoga dana. Urugvajac je vodio veliku bitku, koja je na kratko bila prekinuta zbog kiše, sa srpskim tenisačem Laslom Đereom, ali nakon tri seta (6:4, 1:6, 6:3) i dva sata igre slavio je igrač koji zatvara svjetskih Top 100. Đere u 2. kolu čeka pobjednika meča Serdarušić - Marterer.

Martin Kližan, Stefano Travaglia, Marco Trungelliti te Rogerio Dutra Silva popunili su upražnjena mjesta u glavnom ždrijebu pobjedama u posljednjem kolu kvalifikacija, a kao lucky loser (nakon povlačenja Kylea Edmunda) turnir će ipak nastaviti i Aleksej Vatutin.