"Jesam, zadovoljan sam što sam otišao do finala u prvom turniru na zemljanoj podlozi nakon Roland Garrosa, ali temelji ovog uspjeha napravljeni su još tijekom priprema u predsezoni kada sam puno i naporno radio sa svojim stožerom, i na tenisu i na kondiciji. Investirao sam dosta u sebe i sada taj naporan rad dolazi na naplatu." rekao je Cecchinato koji nedvojbeno igra svoju najbolju sezonu karijere.

Mladić sa Sicilije oduševio je teniski svijet ranije ove godine u Roland Garrosu gdje je dogurao sve do polufinala - prvi Talijan u polufinalu bilo kojeg Grand Slama nakon Corrada Barazzuttija iz 1978. godine - a prije toga je osvojio i svoj prvi ATP naslov u Budimpešti. Uspjelo mu je to kao Lucky Looseru, što će reći da je prije samo tri mjeseca još uvijek morao igrati kvalifikacije da bi ušao na ATP turnir, a sada je već 27. igrač svijeta.

"U odnosu na Budimpeštu potpuno sam drugi tenisač. U Budimpešti sam bio autsajder, a sada sam u Umagu u ulozi favorita. To prvo finale za mene je bilo vrlo emotivan trenutak, zbog kojeg sam bio nervozan, ali nakon toga i svega u Roland Garrosu, sada ne osjećam takav stres.".

Na svom čudesnom teniskom putu u Parizu u 2. kolu pobijedio je upravo sinoćnjeg suparnika u Umagu, Marca Trungellitija, da bi kasnije poredao Carrena Bustu, Goffina i Đokoviča prije nego ga je zaustavio Dominic Thiem. Igrao je također i protiv svog protivnika u finalu.

" Naravno da poznajem Guida, igrali smo prošle godine na Challengeru u Njemačkoj i razbio me 6:2, 6:2. Dakle, morat ću igrati puno bolje nego tada da bih ga pobijedio večeras.".