Paolo Basso prije dvije je godine u Tokiju okrunjen titulom najboljeg svjetskog sommeliera, a jučer je u hotelu Melia Coral s umaškim ljubiteljima vina podijelio dio svojih znanja na Masterclass radionici i degustaciji istarskih vina.

Već 15 godina u samom vrhu europske i svjetske scene sommeliera,  Basso je član žirija na nizu svjetski uglednih ocjenjivanja vina, poput Decantera, Mondial du Pinot Noir, Mondial du Merlot i  Swiss Wine Guide. Obuku za sommeliera započeo je u Švicarskoj, a o tajnama svjetskih vina detaljnije je učio u Italiji. Proučivši talijanski, francuski i engleski stil degustiranja, s vremenom ih je objedinio u jedan unikatni stil koji ga danas čini i najsvestranijim svjetskim sommelierom.

Gosti Masterclass radionice imali su priliku kušati niz od šest malvazija i terana poznatih istarskih vinara, a Basso je svojim naputcima i iskustvom okupljene podučio o specifičnim  razlikama okusa i mirisa vina te o tehnikama kojima se najučinkovitije mogu odrediti svojstva vina.