Rubljev je prošle godine ušao u glavni ždrijeb turnira kao Lucky loser nakon što je zbog ozljede vrata u posljednji čas svoj nastup otkazao naš Borna Ćorić. Dobivenu priliku Rubljev je maksimalno iskoristio i od „sretnog gubitnika“ otišao do kraja pobijedivši na tom putu i branitelja naslova Fabija Fogninija, kao i u finalu njegovog sunarodnjaka Paola Lorenzija.

Trenutačno se nalazi na 31. mjestu ATP ljestvice, a osim turnira u Umagu, ima i naslov u paru s Dimitrijem Tursunovom s kojim je 2015. godine osvojio Kremlin kup u Moskvi. Prošla godina bila mu je i najuspješnija u karijeri, jer je osim prve pojedinačne ATP titule ostvario i najbolji rezultat na Grand Slam turnirima došavši do četvrtfinala US Opena.

Kao najmlađem pobjedniku umaškog turnira prošle godine, pehar mu je predao Goran Ivanišević, koji i ove godine puno očekuje od Rusa u Umagu.

„Rubljev je prošle godine bio pravo osvježenje turnira. Nitko nije očekivao da bi mogao otići do kraja, a koliko je iznenadio sebe, toliko je iznenadio i sve nas ostale. I to je još jedna ljepota umaškog turnira koji svake godine ponudi neku iznimnu priču. Taj ambijent i atmosfera je posebna za svakog igrača, pa tako ponekad izvuče iz tebe i ono što možda nisi bio siguran da imaš. Ali, ono što je sigurno je da nas i ove godine čeka još jedan sjajan turnir. Najbolja potvrda što ovaj turnir znači u svijetu tenisa je ta što se branitelji naslova svaki put ponovo vraćaju u Umag“, izjavio je Goran Ivanišević.