Vinske degustacije "Skrivene čari istarskih
vina" ove se godine održavaju treći put u sklopu
jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena u Umagu. Suorganizatori su
ponovno Vinistra i Hrvatski sommelier klub.
Vinske degustacije dio su Istria Gourmet Festivala, manifestacije
na kojoj lokalni proizvođači hrane i pića predstavljaju birane
istarske proizvode. Održavaju se u Taste Istria
zoni, u neposrednoj blizini ATP stadiona, od 21 do
22 sata. Sudjelovanje se ne naplaćuje, ali je potrebno
izvršiti rezervaciju.
Program počinje u subotu 19. srpnja, a prvo
kušanje vina je u ponedjeljak, 21. srpnja. Degustacije su tematske
i uključuju tri vina svaki dan, uz osobno sudjelovanje vinara koji
predstavljaju osobine istarskih sorti. Sudionicima će stručnu pomoć
pružati sommelier Sandi Paris, dok ležernu atmosferu održava
moderatorica Antonija Mandić.
"Ovakve vođene degustacije pokazale su se kao izvrsna forma za
popularizaciju vrhunskih istarskih vina. Zadovoljstvo nam je da
možemo sudjelovati u ovakvom projektu, jer on pridonosi širenju
vinske kulture u Hrvatskoj", rekao je Sandi Paris, voditelj
edukacija pri Hrvatskom sommelier klubu.
Dnevne pobjednike biraju sami sudionici kušanja, bodujući izgled,
miris i okus vina. Rezultati se zbrajaju i ponderiraju te se tako
dobiva konačni pobjednik, odnosno ATP vino. Titulu ATP vina u
prethodne dvije godine osvojili su Moreno Coronica za Gran Teran
2008. i Luciano Visintin za Rose Veralda 2012. Nagrade im je osobno
uručio pokrovitelj umaškog turnira, predsjednik Ivo
Josipović.
Detaljan program
Vinskih degustacija.
Vinske degustacije dio su Istria Gourmet Festivala, manifestacije na kojoj lokalni proizvođači hrane i pića predstavljaju birane istarske proizvode. Održavaju se u Taste Istria zoni, u neposrednoj blizini ATP stadiona, od 21 do 22 sata. Sudjelovanje se ne naplaćuje, ali je potrebno izvršiti rezervaciju.